Levandule pro gurmánské hody i pro zdraví

levandule a její využití

Levandule na skalku, do kuchyně i do koupelny

Je fialová, krásně voní ve skříni a v kuchyni díky ní vykouzlíte opravdu skvělou večeři. Levandule lékařská provází lidstvo už celá staletí, je to skvělá okrasa pro skalku, přírodní lék proti depresím a nespavosti, úžasná bylinková koupel a také součást proslulého provensálského koření. V neposlední řadě i veledůležitá součást parfémů a vonných olejů.

Jak pěstovat levanduli

Pěstování levandule zvládnete snadno i doma – nemusíte se bát, bude se jí dařit přímo náramně, stačí slunné stanoviště, lehce písčitá půda a spíše menší zálivka. Ve volné přírodě neroste, ale můžete si ji pořídit v každém květinářství, ale třeba i supermarketu.

Chcete-li si vypěstovat levanduli ze semínek, vysazujte je na jaře, nejlépe v koncem února a začátkem března. V misce nebo truhlíku se levanduli daří při teplotě kolem 20°C, vzrostlé sazenice můžete v případě venkovního pěstování po mírném otužení přesadit rovnou na záhon, nejlépe v květnu a červnu. Sazenice umísťujeme do sponu o rozměrech 45 x 60 cm.

Abychom dosáhli co nejmohutnějšího květenství, je potřeba důkladně stříhat a seřezávat – ideálně po odkvětu. Pokud levandule po odkvětu mírně sestřihneme, zabráníme tvorbě semen a keříky tak budou mít sílu pro vytvoření květů v následujícím roce.

Co dokáže levandule po zdravotní stránce?

Levanduli může konkurovat jen málokterá rostlina. Dokáže povzbudit činnost jater, uleví od migrény nebo třesavky, svalové bolesti, je skvělým pomocníkem při rekonvalescenci po úrazech. Vonná koupel uleví od psychických problémů nebo zánětů průdušek, zajistí lepší prokrvení kůže a rychlé zhojení drobných zánětů.

Skvělý čaj z čerstvých či sušených květů zachutná všem, do voňavé koupele se pak využívá hlavně nať – k bylinným koupelím sloužila už v antických časech. Název levandule vznikl z latinského lavare – tedy umývati se. Až půlmetrová rostlina má totiž původ ve středomořské oblasti.

levandule koupel

Využití levandule v kuchyni

V kuchyni využijete kvítky i sušené lístky. Rozkvetlá Provence, kde je levandule doma, rozšířila do světa spoustu zajímavých kulinářských specialit. Levandule má silné aroma, vyplatí se jí tedy šetřit – ale využití v kuchyni má rozhodně všestranné.

Pečivo, pudinky, ale třeba i kompoty získají s levandulí skutečně zajímavý nádech. Pečené maso bez trošky levandule by také postrádalo ten pravý šmrnc, polévky nebo jídla s houbami vyniknou s trochou sušených lístků této byliny o to více.

Bylina, která získala v minulosti lidové názvy jako dulenka nebo špikrnát odpuzuje také nevítaný hmyz – kromě komárů třeba i mšice a moly – stačí pár snítek vložit do skříně mezi prádlo. Pokud máte balkon plný pokojových květin, může mezi nimi levandule působit jako strážce. A v tomto bude opravdu stoprocentní, takže žádný strach! Veškeré květiny budou v bezpečí.

Mohlo by vás zajímat

Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0